okt
2015

Kanker, het zal je maar overkomen

Jaarlijks krijgen meer dan 100.000 mensen de diagnose kanker, waaronder ongeveer 14.000 vrouwen met de diagnose borstkanker. De medische behandeling van kanker bestaat meestal uit chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie en/of een operatie. De medische behandeling en de kanker zelf kunnen klachten veroorzaken als vermoeidheid, oedeem (abnormale vochtophoping in arm of been), angst, spanning, conditie- en krachtverlies.

Er komt als patiënt een hoop op je af maar ook op je naasten. Behoefte aan informatie en /of begeleiding kan aanwezig zijn of vele vlakken in alle fasen van de ziekte. Op zaterdag 31 oktober is van 11 uur tot 14 uur een inloop in gezondheidscentrum Rijsenburg waar ervaringsdeskundigen en diverse disciplines aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Vragen op gebied van voeding, patiënten die behandeld worden met hormoontherapie, vaak bij borst- en prostaatkanker, kunnen aankomen in gewicht. Of patiënten vallen als gevolg van de behandeling juist af. Een diëtist met kennis over de oncologische behandelingen kan u hierin ondersteunen.

De patiënt en zijn naasten kunnen juist na de behandelingen extra ondersteuning nodig hebben op psychosociaal vlak. Kom ik straks weer aan het werk, hoe kan dat met de vermoeidheid maar ook een kind in een gezin waar een ouder kanker heeft kan tegen problemen aan lopen.
Daarnaast heeft EMDR zich bewezen als therapie bij verwerking van wat je als gevolg van de kanker is overkomen.
Na een ingreep als een borstamputatie is veel niet meer vanzelfsprekend, zoals lekker naar het strand of een zwembad gaan. Goed advies omtrent borstprothese en zwemkleding kan die onzekerheid verminderen.

Maar ook vragen als hoe bouw ik mijn conditie weer op? Uit een recent onderzoek (PACE) blijkt dat de groep patiënten die tijdens de chemo traint onder deskundige begeleiding minder vermoeidheid aangeeft en dat de spierfunctie en conditie behouden blijft in vergelijking met de groep die niet traint tijdens chemo. Tevens wordt de gewenste chemo dosis beter verdragen. Ook na de behandelingen draagt een revalidatie programma bij aan het fysieke en mentale herstel.

Op zaterdag 31 oktober zijn naast ervaringsdeskundigen, Wilma Ruygrok ( diëtist), Lucie Schermers (gezondheidszorgpsycholoog en EMDR therapeut), Paulien Allan (integratieve kindertherapeut), Adrie Donkersloot (Unique Body, borstprotheses en badmode) en Lucienne Rosenberg (oedeemfysiotherapeut en oncologiefysiotherapeut) aanwezig. Na een intensieve periode van veel afspraken in het ziekenhuis wordt het als prettig ervaren deskundige begeleiding in een samenwerkingsverband dicht bij huis te hebben.
Plaats: Gezondheidscentrum Rijsenburg, van Rijckevorselstraat 27a-c 3972 EP Driebergen-Rijsenbrug

 

Terug naar nieuwsoverzicht