Oedeemfysiotherapie
Als u klachten heeft ten gevolge van oedeem dan kunt u voor behandeling terecht bij de oedeemfysiotherapeut. Na een intake en onderzoek wordt met u een behandelplan opgesteld. Ook het verwachte resultaat zal worden aangegeven. Regelmatig zal de omvang (volume) gemeten worden om de voortgang te monitoren.
Is er sprake van lymfoedeem dan heeft de oedeemfysiotherapeut verschillende behandelmogelijkheden:
- Manuele lymfdrainage. Dit is een zachte massage om het lymfsysteem te activeren.
- Compressietherapie door middel van zwachtelen of een ander compressiemiddel (bijvoorbeeld de farrowwrap) gevolgd door het aanmeten van een therapeutische elastische kous voor arm of been.
- Bindweefsel- en fascietechnieken om de verschuifbaarheid van de huidlagen te bevorderen en daardoor de lymfafvoer.
- Oefentherapie: trainen van kracht en beweeglijkheid, drainageoefeningen en ademhalingsoefeningen om de afvoer te stimuleren.
- Lymftaping om het lymfsysteem te ondersteunen.
- Voorlichting met betrekking tot huidverzorging, zelfmassage en preventie van lymfoedeem en wondroos.
Bij lipoedeem gelden een aantal aanbevelingen op gebied van leefstijl zoals voldoende lichaamsbeweging. Vaak is er sprake van verminderde spierkracht zonder dat u zich daar bewust van bent. De oedeemfysiotherapeut kan u helpen met een oefenprogramma om de spierkracht te verbeteren. Hierbij zal rekening gehouden worden met uw belastbaarheid. Ook wordt aanbevolen overdag een therapeutische elastische kous te dragen. Soms komt naast lipoedeem ook lymfoedeem voor. Dan kan manuele lymfedrainage gegeven worden gevolgd door het aanmeten van een therapeutische elastische kous.
Voor meer informatie www.lymfoedeem.nl en www.nvfl.nl
Voor oedeemtherapie is een verwijzing van een arts nodig.