feb
2017

Wereldkankerdag: fysieke training bewezen effectief bij vermoeidheid borstkanker

Kankergerelateerde vermoeidheid is een van de meest voorkomende en belemmerende klachten bij patiënten die adjuvante behandeling voor borstkanker ondergaan. Fysieke training tijdens adjuvante borstkankerbehandeling is bewezen effectief in de bestrijding van algemene vermoeidheid, lichamelijke vermoeidheid, ‘gereduceerde activiteit’ en ‘gereduceerde motivatie’ en verdient daarom een belangrijke rol in de behandeling van deze patiënten.

Effecten van fysieke training tijdens adjuvante behandeling
Kankergerelateerde vermoeidheid kent verschillende dimensies, zoals lichamelijke en mentale vermoeidheid, en neemt meestal toe tijdens adjuvante behandeling voor borstkanker. Kan fysieke training deze kankergerelateerde vermoeidheid voorkomen of beperken? In FysioPraxis zijn resultaten gepresenteerd van een meta-analyse naar de effecten van fysieke training op lichamelijke en psychosociale dimensies van vermoeidheid.

4 februari Wereldkankerdag
Wereldkankerdag is door de Union for International Cancer Control (UICC) uitgeroepen tot internationale bewustwordingsdag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te onderstrepen. De UICC is de internationale organisatie voor kankerbestrijding, waarbij meer dan 800 lid-organisaties zijn aangesloten.

Onder het motto Wij kunnen. Ik kan. inspireert Wereldkankerdag ons om te onderzoeken hoe wij – samen en individueel – kunnen bijdragen aan het verlichten van de impact van kanker. Bekijk ook de site over wereldkankerdag.

 

Terug naar nieuwsoverzicht