jun
2015

Vaker diagnose ADHD door veeleisende maatschappij

 

Het aantal kinderen met de diagnose ADHD neemt toe. Dit komt omdat de maatschappij tegenwoordig meer eist van kinderen, met de nodige prikkels tot gevolg. Dat meldt Mijngezondheidsgids.

Ongeveer drie tot vijf procent van de kinderen heeft last van ADHD. Dat er sprake is van een toename, is volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie geen trend. De toename is te wijten aan maatschappelijke ontwikkelingen. Daardoor worden kinderen meer prikkelbaar en daar zijn ADHD-patiënten gevoelig voor.

De diagnose ADHD is geen gevolg van de opvoeding, benadrukt de vereniging.“Onze samenleving biedt een minder gezonde omgeving. Een prikkelrijke omgeving waar voortdurend afleiding geboden wordt, is een ramp voor mensen die druk in het hoofd, impulsief zijn of moeite hebben zich goed te concentreren. De toename van diagnoses is dus een weerspiegeling van maatschappelijke ontwikkelingen”, aldus de NVvP.

ADHD is een stoornis in de hersenen waarbij er iets mis gaat in de hersendelen die te maken hebben met gedrag. Kinderen met ADHD zijn daardoor vaak erg druk en impulsief en kunnen zich moeilijk concentreren. De klachten kunnen een grote belemmering vormen bij de dagelijkse bezigheden. De aandoening komt bij jongens vier keer vaker voor dan bij meisjes.

© Nationale Zorggids

Terug naar nieuwsoverzicht