jan
2018

Kwart kinderen heeft slechte motoriek: ‘Van essentieel belang dat er nu iets verandert’

Er moet meer aandacht komen voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Dat concluderen experts naar aanleiding van de resultaten van een groot onderzoek. Bijna een kwart van de Nederlandse kinderen scoort onvoldoende in de bewegingstest.

Het afgelopen half jaar deden 16.000 basisschoolleerlingen tussen de 6 en 11 jaar de MQ (Motorische Quotiënt) scan. Tijdens een parcours waarbij de kinderen onder andere moeten rennen, springen en gooien, is hun motoriek gemeten. Die blijkt in 23,5 procent van de gevallen onvoldoende te zijn en dat is zorgelijk, stellen de onderzoekers. “Als je iets niet goed kan dan zul je er uiteindelijk mee stoppen”, zegt onderzoeker en voormalig topsporter Ruben Houkes over sporten door kinderen.

Leren bewegen

De motorische vaardigheid wordt bepaald door een combinatie van factoren. Een kind wordt geboren met een bepaalde genetische aanleg, maar door middel van oefeningen kan de motoriek worden ontwikkeld. “Net zoals je zwemmen en fietsen hebt moeten leren, moet je ook leren bewegen”, zegt Rene Wormhoudt, fysioloog bij de KNVB en grondlegger van de MQ-test.

“Het is van essentieel belang dat kinderen goed leren bewegen. Zo zullen ze minder snel geblesseerd raken en hun gezondheid profiteert ervan”, vult Houkes aan. “Als kinderen beter bewegen, doen ze dat ook met meer plezier.”

Achter een schermpje

Dat de motorische vaardigheid van kinderen in het algemeen achteruit gaat, is op zich geen nieuws. “We weten in de wetenschap dat de motorische vaardigheid de afgelopen twintig jaar aan het instorten is”, zegt onderzoeker en mede-ontwikkelaar van de MQ-scan Joris Hoeboer. “Kinderen spelen minder buiten, zitten achter een schermpje en bewegen een stuk minder dan vroeger.”

Toch laten deze harde cijfers volgens de onderzoekers voor het eerst zien wat de urgentie van het probleem is. “Wat mij betreft moeten we ons afvragen waarom er niet op elke basisschool een professionele gymleraar staat”, zegt Hoeboer.

Digitaal tijdperk koppelen

“Zowel op regionaal als op landelijk niveau moeten we de handschoen oppakken en het sportbeleid opnieuw gaan inrichten”, vult Houkes aan. “Sport moet meer gestimuleerd worden en de kwaliteit van het vak gym moet terug.”

Bovendien moet het digitale tijdperk waarin de jonge generatie opgroeit, volgens Houkes niet alleen als bedreiging worden gezien. “Ik zie het ook juist als een kans. Er zal een koppeling gemaakt moeten worden met digitaal vermaak waarin jongeren juist worden verleid om te gaan bewegen.”

Terug naar nieuwsoverzicht