apr
2016

Fysiotherapie even effectief als operatie bij kanaalstenose

 

Uit recent onderzoek is gebleken dat fysiotherapie net zo effectief is als een operatie bij neurogene claudicatio (spinale stenose of kanaalstenose).

Kanaalstenose

Kanaalstenose is een veel voorkomende rugklacht met als symptomen lokale pijn en uitstraling. Deze symptomen ontstaan door druk in het zenuwkanaal en komen het meest voor op hogere leeftijd.

Fysiotherapie veiliger én goedkoper
Van de 169 patiënten met kanaalstenose die in aanmerking kwamen voor een zenuwdecompressie-operatie werd op basis van toeval de helft daadwerkelijk geopereerd en de andere helft kreeg fysiotherapie in plaats van de operatie. Na 2 jaar bleek dat de groepen evenveel vooruitgang hadden geboekt in hun klachten (circa 20% vooruitgang in fysiek functioneren).

Omdat opereren grotere risico’s op complicaties heeft, maakt dit fysiotherapie tot een veiligere (en goedkopere) interventie. Kanttekening in dit onderzoek is wel dat de helft van de patiënten uit de fysiotherapiegroep binnen 2 jaar toch geopereerd werd. Dit betekent waarschijnlijk dat het van belang is om beter te kunnen voorspellen bij welke patiënt een operatie echt noodzakelijk is en bij welke patiënt niet

Terug naar nieuwsoverzicht